Adoption
Om du har frågor kring adoption kan du vända dig till Familjerätten. Vi erbjuder information och vägledning kring adoptionsfrågor och föräldraskapet. Inför en eventuell adoption har vi även ett ansvar att utreda eller yttra oss kring adoptionen.
Du kan adoptera ett barn från utlandet (internationell adoption) eller ett barn inom Sverige (nationell adoption). Adoption kan gälla ett okänt barn eller ett barn som man har en relation till (närståendeadoption). Mer information finns på webbplatsen Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFOF), Sveriges domstolar samt 1177.
Internationella adoptioner förmedlas oftast genom en auktoriserad adoptionsorganisation. Du väljer själv genom vilken organisation du vill adoptera. Du måste vara 18 år för att få adoptera. Civilståndet kan vara gift, sambo eller ensamstående. Om du är intresserad av att adoptera ett barn fött i ett annat land ska du göra så här:
- Kontakta Familjerätten för ett informerande samtal.
- Därefter följer en obligatorisk föräldrautbildning. Familjerätten hänvisar till lämplig utbildning. Syftet med utbildningen är att de som vill adoptera ska få kunskap och insikt om adopterade barn och deras behov, för att därefter kunna ta ställning till om man vill gå vidare med adoption.
- Efter föräldrautbildningen gör du en ansökan om medgivande till Familjerätten i din kommun som påbörjar en utredning. Utredningen syftar till att utreda om den som vill adoptera ett barn är lämplig. Vid bedömningen ska särskild hänsyn tas till den sökandes kunskaper och insikter om adoptivbarn och deras behov samt den planerade adoptionens innebörd, sökandes ålder, hälsotillstånd, personliga egenskaper och sociala nätverk.
- Socialnämnden fattar ett beslut om medgivande ska ges eller inte. Om socialnämnden beslutar att avslå ansökan kan du överklaga beslutet hos förvaltningsrätten.
- Ett medgivande gäller i tre år. Har du inte fått barnbesked inom denna tid behöver du göra en ny ansökan om medgivande. När du fått ett barnbesked behöver du kontakta Familjerätten för att få ett samtycke att fortsätta adoptionsprocessen.
Närståendeadoption
Om du vill adoptera en närståendes barn, till exempel din makes eller makas eller en släktings barn, ska du vända dig till tingsrätten. Tingsrätten ger sedan Familjerätten i uppdrag att utreda om en adoption bedöms vara till barnets bästa. Den utredningen är i stora drag lik den utredning som görs vid internationell adoption.